Cornelis Gerard van Bochove

Cornelis Gerard van Bochove, de kunstschilder

Over de kunstenaar

Cornelis werd geboren in 1896 in Den Haag als de oudste zoon van een groentenhandelaar. Aanvankelijk volgde Cornelis zijn vaders beroep en gezamenlijk dreven zij gezamenlijk de groentenhandel. Al snel volgde Cornelis zijn eigen interesses.

Den Haag leefde in de nadagen van de Haagse school, met bekende schilders zoals Jozef Israëls, de gebroeders Jacob en Willem Maris, Willem Roelofs, Constant Gabriël, Hendrik Willem Mesdag en Anton Mauve. De Haagse school streefde een realistische weergave na. Tevens moest die weergave een spiegel zijn van de gemoedstoestand van de kunstschilder. Er werd in de open lucht gewerkt. Daarbij werden typisch Hollandse onderwerpen geschilderd zoals polders, landschappen, koeien, molens, schepen en bovenal steeds met indrukwekkende wolkenpartijen. De weergave van het licht en de atmosfeer stonden centraal.

De verkoop van de schilderijen uit de Haagse school liep uitstekend. Het werden in die tijd zelfs verzamelobjecten. De kunsthandel speelde een belangrijke rol en op jonge leeftijd begon Cornelis van Bochove een kunsthandel.

De interesse van Cornelis lag echter voornamelijk in het zelf maken van olieverfschilderijen. Hij is bekend vanwege zijn landschappen met wolkenpartijen; geheel in de stijl van de Haagse school.

Cornelis liet zich inspireren door de duinlandschappen rond Den Haag en Scheveningen en de Hollandse luchten. Zijn schilderijen zijn zeldzaam en gezocht.

Cornelis is als gerespecteerd kunstschilder opgenomen in de RKD (nr. 9462)

Uit het eerste huwelijk met Grietje Zijlstra (1919) kwamen vijf kinderen. Het tweede huwelijk met Cornelia Bosman (1941) bleef kinderloos.

Cornelis overleed in 1959 in Rijssen.

Exposities

Wintertentoonstelling kunstkring Uilenspiegel (U Lieden Spiegel) Balistraat 2E Den Haag (Residentiebode 2 februari 1940) : Marinus Heijnes, Karel Wiggers, Cornelis van Bochove, Dirk Kohlman, Johan Leoné en Eduard Rijff.

Eigen tentoonstelling Corn. G. van Bochove, kunstkring "Uilenspiegel" (Haagse courant 16 maart 1940).

Oprichting "Kunstkring Nederland" met C.G. van Bochove als penningmeester; opvolger van kunstkring Uilenspiegel (Het Vaderland 8 mei 1940)

Schilderij te koop

Onderstaand landschap met wolkenlucht is afkomstig uit de NUON collectie.

Olieverfschilderij op doek.

Gesigneerd rechtsonder

Afmeting schilderij zonder lijst 84 cm breed X 74 cm hoog. Inclusief lijst 102 cm breed X 92 cm hoog. De lijst is origineel maar opnieuw geschilderd.

Cornelis heeft dit schilderij in 1943 geschilderd.

De prijs is € 1950,=

Interesse?

Neem dan contact met me op per eMail:

 

Gerard C. van Bochove kunstschilder kunstenaar schilderij

bochove kunstschilder